2012. július 7., szombat

"...Kövesd a szívedet, ha tudod, hol találod... a mélyben az egység még mindig létezik."




 Nem olyan régóta ismerem az Osho Zen Tarot kártyákat, de sikerült alaposan beléjük szerelmesednem. Az egyik kedvencem a "társadalomkritikus" -és ha komolyan vesszük, igencsak gyógyító erejű, bár elsőre fájdalmas és meghökkentő Felhők kettes kártya, ami más kártyáknál a Kardok kettes megfelelője. 
 Előtte viszont hadd álljon itt az egyik kedvenc idézetem, mivel idekívánkozik: "Nem mértéke az egészségnek, ha jól tudsz alkalmazkodni egy alapjaiban beteg társadalomhoz." Jiddu Krishnamurti


 "Ez az ember a kártyán - ahogy két szikla közé rekedt - meglehetősen szorult helyzetbe került; a "kutyaszorító" régi ideája új formában ölt testet nála. De pontosan ez a helyzet velünk is, amikor megrekedünk az elme ingadozó és dualisztikus természetében: "A kezemmel engedjem el, és fejjel lefelé essek, vagy inkább a lábammal engedjem el, és úgy zuhanjak le?" "Ide menjek, vagy inkább oda?" "Igent mondjak, vagy nemet?" És bármelyik mellett is döntünk, mindig azon fogunk mélázni, hogy mi lett volna, ha a másikat választjuk.
Az egyetlen mód, hogy kijuss ebből a dilemmából az, ha mindkettőt egyszerre engeded el. Úgy nem juthatsz ki belőle, ha listát állítasz össze a döntésed mellett és ellene szóló érvekből - az elméddel nem találod meg a megoldást. Inkább kövesd a szívedet, ha tudod, hol találod. Ha nem tudod, akkor pedig csak ugorj - és a szíved olyan gyorsan kezd majd verni, hogy rögtön tudni fogod, merre keresd!" 



Az ember tudathasadásos. Az ember normális alapállapota - legalábbis ma - a skizofrénia...
"Az ember tudathasadásos. Az ember normális alapállapota - legalábbis ma - a skizofrénia. A primitív népeknél ez még valószínűleg nem így volt, de az évszázados társadalmi beidegződések, a civilizáció, a kultúra és a vallás egy sokaságot csinált az emberből: egy széthasadt, darabokra hullott, ellentmondásos lényt. De mivel ez a széthasadás mégis ellentétben áll az ember legbenső természetével, valahol mélyen az egység még mindig létezik. Mivel a lélek egy, ezért minden nevelés és idomítás csupán az ember felszínén tehet kárt. A középpont érintetlen maradt - ezért van még mindig életben. Ám az élete pokollá változott. A zen minden erőfeszítése arra irányul, hogy megszüntesse az ember skizoid állapotát, hogy megszabadítsa széthasadt személyiségétől, és megtanítsa neki, hogyan lehet egy teljes, kikristályosodott lény, hogyan juthat el a középpontba. Te még nem mondhatod azt, hogy te létezel. Neked nincs léted, te legfeljebb egy piactér lehetsz, egy zsivaj. Amikor azt akarod mondani, hogy "igen", rögtön megszólal benned a "nem" is. Még egy egyszerű igent sem vagy képes teljes lényeddel kiejteni... Ebben az állapotban a boldogság lehetetlen. A széthasadt személyiség természetes következménye a boldogtalanság."