2013. március 21., csütörtök

Meditáció, avagy mátrixon kívüli valóságunk 2.






 (A cikk megtalálható a Napi Elemózsia online magazin második számában a 68. oldalon. További információ ezen, valamint az összes többi publikált írásomról ITT. A meditációval kapcsolatos összes írás pedig ITT. A cikkek angolra fordítását is megkezdtük; az elsőt -Definíciók- itt megtalálod.



)


Alvás másképp 


A meditáció témája körül nagyon sok a félreértés.
Jómagam nem azért tanítom az embereket meditálni, hogy "elaltassam" vagy "lenyugtassam" őket. Épp ellenkezőleg: a felébresztés a cél. Sajnos inkább az éberséghez társítjuk a stresszt és a nyugalomhoz az alvást, igaz? Bizonyos értelemben pont fordítva van.

A tudatosság szempontjából a valóban éber (!) állapot egy igen nyugodt, békés, tiszta tudatállapot. Ha éber vagy, éber állapotban éled az életed, akkor ez az állapot jellemző rád, ami sajnos ma még mindig kevesekről mondható el, bár -a tendenciákat figyelve- napról napra több és több emberre. 



Ha valóban éber vagy, az éjjeli álmod is nyugodtabb. 

Minél stresszesebb, nyugtalanabb, idegesebb vagy, annál inkább alszol. Annál kevésbé veszed észre, mi zajlik valójában a testedben, az elmédben, a lelkedben illetve hogy mi zajlik körülötted! A tudatod beszűkül, az érzékelésed lecsökken és túlélő funkcióban rohanod végig a napjaidat.
A tudatosság szempontjából nézve alvó állapot legfőbb ismérve éppen ez: stressz, kétségbeesés, nyugtalanság, önértékelési zavarok, önbizalomhiány és a betegségek. 


Itt érdemes megemlíteni: sok más nagyszerű film mellett Peter Joseph Zeitgeist Addendum című filmjében -egyáltalán nem ezoterikus, spirituális szemszögből, mégis véleményem szerint bombasztikus hatásossággal- szerepel a mondanivaló, miszerint az, hogy kicsik védtelenek, tehetetlenek és kiszolgáltatottak vagyunk, nem más, mint egy szemenszedett hazugság. Mégis ebben az állapotban, ebben a tudatban éli az életét az emberek túlnyomó többsége. Észrevétlenül elhiszik, hogy kicsik és gyengék. Persze ez az állapot sok szempontból kényelmes is, viszont boldoggá biztosan nem tesz.


Öntudatra ébredés

A felébredés persze nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon sokan alszanak körülöttünk és húznak lefelé; vissza az álomba. Viszont egyre többen vannak abban az állapotban, hogy -jelképesen szólva- már rájöttek, hogy álmodnak, és erőlködnek, hogy felébredjenek, csak egy kis külső segítségre van szükségük és fel is ébrednek.

Talán még egyértelműbbé válik a dolog, ha "felébredés" helyett ezt a kifejezést használjuk: öntudatra ébredés. Észreveszed magad, tudatában vagy önmagadnak. Tudatában vagy annak, hogy ki vagy valójában, hol vagy és mit csinálsz. Tudatában vagy a felelősségednek és minden tetted és gondolatod következményének. Tudatában vagy más emberek hatásának a saját életedre és a környezetre. Elsőre sokkoló, de végsősoron felszabadít!



Figyelj!

Figyelem. Valóban figyelni. A figyelmet is, akár a helyes légzést, elfelejtettük. A meditáció gyakorlásával a figyelmünk is finomodik. Észreveszünk olyan dolgokat, amelyek mellett korábban elmentünk. Jobban figyelünk a saját gondolatainkra, viselkedésünkre.

Jobban figyelünk belső érzéseinkre. Az intuíció fokozódik, látásunk kitisztul. 

Figyelünk arra, hogy mit mond, hogyan viselkedik a másik ember. Az emberi kapcsolatokban a megértés esélye is sokkal nagyobb.

Ha már figyelem, a pozitív gondolkodás és élet Kurt Tepperwein professzor szavaival: "A pozitív beszédhez a pozitív odafigyelés is hozzátartozik; a másik szavainak meghallgatása és elfogadása. Sokan épp csak becsukják a szájukat, no meg a fülüket, hogy némi szünetet tartsanak a fecsegésben, és előkészítsék a következő szóáradatot. Ilyen bezárt módon pedig képtelenség felfogni, mit is mond a másik." Valóban. Így néz ki a "kommunikáció" az emberi kapcsolatok többségében, bár a idő előrehaladtával és a tudatosság fejlődésével jól láthatók a pozitív tendenciák. Aki rendszeresen meditál, képes a mindennapokban egyfajta kinyílt, odafigyelő és megértő attitűddel fordulni mások felé, sőt ez egy természetes, "kényelmes", otthonos érzés lesz számára. 

Talán a fentiekből már az is egyértelmű, hogy a hazugságnak és a képmutatásnak is sokkal kevésbé leszünk célpontjai, még kevésbé áldozatai. Hiszen aki éber és tiszta tudatú, annak egyszerűen lehetetlen hazudni. 


Relaxáció

Korábban említettem, hogy az elmélyült vizualizációt vagy a mély -akár elalvással végződő- relaxációt is nevezhetjük -ahogy nevezik is sokan- meditációnak. Most beszéljünk egy kicsit erről, illetve az előtt még a relaxációról.

Miért is fontos a relaxáció? Mert megfelelően ellazultan lehet csak meditálni. Mivel a test és az elme elválaszthatatlan egymástól, nyilvánvaló, hogy egyik állapota befolyásolja a másikat, sőt kölcsönösen meghatározzák egymást. Ugyanakkor a tudatosság is csak akkor tudatosság, ha nemcsak az elménkben, hanem a testünkben végbemenő folyamatoknak is minél nagyobb mértékben tudatában vagyunk. 

Ezért is mondhatjuk, hogy alszunk, hiszen mi is az alvás? Bizonyos értelemben öntudatlan állapot. Említettük korábban, hogy az emberek alvajárva, mondhatni félkómában élik életüket. Ez pontosan ezt jelenti, vagyis azt, hogy nincsenek tudatában vagy csak nagyon kis mértékben vannak tudatában annak, hogy mi is zajlik valójában az elméjükben és a testükben. 

Éppen ezért érdemes legeslegelőször is megtanulni teljes mértékben ellazulni. Már maga a tudatos lazítás növeli a test-tudatosságot. A legjobb, ha szakember segítségével gyakorolunk élő, csoportos relaxáció-meditáció alkalmával, de nagyszerű segítség lehet a felvételről hallgatott vezetett meditáció is. Aki a meditációt vezeti, először is végigvezeti az alany figyelmét gondolatban tetőtől talpig a testén, így könnyebb tudatosan ellazítani minden izomcsoportot. Aztán a legtöbb esetben még egyszer vagy kétszer ellenőrzésre kerül minden testtáj, végül a hallgató teljesen ellazult állapotba kerül. Ha nem akarunk elaludni, hanem a cél a tiszta és nyugodt tudatállapot, akkor érdemes a relaxációt ülve, egyenes háttal végezni.

Szintén érdemes magát a tudatos légzést gyakorolni. A rohanó mindennapokban a tüdőnk kapacitásának átlagosan egy ötödét használjuk ki, így nem csoda, ha a gondolkodásunk lelassul, a nem megfelelő oxigénellátás miatt a belső szervek működése nem kielégítő, stresszesebbek vagyunk illetve gyorsabban öregszünk. A tudatos légzés mindennapos gyakorlásával nagyon hamar észrevesszük, hogy nyugodtabbak, összeszedettebbek vagyunk, önbizalmunk és problémamegoldó képességünk nő és az általános közérzetünk javul. 


Vizualizáció

Egyre inkább benne van a köztudatban a vonzás törvénye, teremtői mivoltunk valamint az energiák és rezgések különböző szintjei. Tudjuk, hogy nem áldozatok, hanem sorsunk alakítói vagyunk akkor is, ha éppen nem tudatosítjuk. A relaxáció és a meditáció segítségével ez az alakítási mechanizmus is jelentősen javul. Gondoljunk csak a vizualizációra. Mélyen ellazult állapotban magunk elé képzeljük álmunkat, vágyunkat, célunkat, amint az megvalósul. Látjuk saját magunkat abban a helyzetben, amit megvalósítani vágyunk. Nemsokára az életben látjuk, ahogy elkezd megvalósulni, elkezdenek egyenként a díszletek és a szereplők a helyükre kerülni nagyjából aszerint, ahogy elképzeltük. Természetesen ahhoz, hogy minden a kívántak szerint (vagy akár annál is jobban) és minden érintett számára előnyösen manifesztálódjon, ahhoz néhány más dolog is szükséges, ebben a cikkben viszont csak a relaxáció és a meditáció szemszögéből vizsgáljuk a dolgot. 


Világmeditációk és a Föld gyógyítása 

Örömteli hír, hogy egyre több meditációs csoport és meditációs esemény szerveződik világszerte, elsősorban a világbéke, a biztonság és a Föld nyugalma (természeti katasztrófák elkerülése) elősegítése, megteremtése céljából. Teszik ezt úgy, hogy -szintén mélyen ellazulva- elképzelik a kívánt állapotokat, azaz békés, nyugodt, csodálatos képekre, érzésekre, gondolatokra és hangokra koncentrálnak, amelyek megjelenítik a nyugodt és békés embereket és állatokat, az egészséges és tiszta természetet, a jólétet, a szeretetet; a földi élet csodálatos kibontakozását és az emberi lény felemelkedését. 

Ez is nagyszerű és örvendetes, de még ennél is nagyszerűbb, amikor rádöbbenünk: mi teremtjük azt, mai körülvesz. Ha azt mondom, Hooponopono, talán máris ismerős az olvasó számára. Ezen elv szerint mindent, amivel találkozunk, onnan belülről mi magunk vetítjük ki, legyen az szegénység, környezetszennyezés, természeti katasztrófa vagy háború. Ha ez igaz, akkor "egyszerű" dolgunk van: "csak" önmagunkban kell megteremteni a békét, a jólétet, az egészséget és a magas szintű tudatosságot és ez kívül is meg fog nyilvánulni. Ha semmi mást nem teszünk, "csak" naponta ellazulunk, tudatosan lélegzünk, gyakoroljuk a meditációt, vállaljuk a felelősséget a saját életünkért, már "csodákat" tudunk tenni.