2013. május 7., kedd

Indulatok nélkül - társadalmunk tipikus kommunikációs problémái

Amint azt te is tapasztalhattad, kedves olvasóm, az őszinteség általában akkor jellemző az emberekre, amikor már dühösek és nem bírják indulataikat visszatartani.
 Ez az a pont, amit nem szabad kivárni.


 Nem könnyű magunkévá tenni a szokást, miszerint az érzéseket, amik keletkeznek bennünk, azonnal vagy rövid időn belül szavakba öntve kimondani. Mégis érdemes gyakorolni, hiszen szó szerint életmentő lehet.
 Nem könnyű, mivel mindannyiunkat pont az ellenkezőjére kondicionáltak.
 Ráadásul aki őszintén akar élni, ha gyakorolja az őszinteséget, azzal fogja szembe találni magát, hogy manipulatíve beléfojtják a szót, rosszabb esetben durva minősítgetésekkel megpróbálják elérni, hogy soha többet ne merészeljen őszinte lenni, neadjisten fenyegetik, kirúgják stb - nem csoda, mivel sokan rettegnek az őszinte megnyilvánulásoktól és a tényekkel való szembenézéstől. 

 Nem könnyű, mert ha mindig őszinte vagy és kimondod, ami benned van; kifejezed az érzéseidet és a nemszeretem dolgokat is kimondod, azt hihetik, dühöngsz. 

Nyilván nem is fogod tudni minden szituációban alkalmazni, de ha jó érzéseket akarunk magunknak; ha élvezni akarjuk az életet, ha könnyeden önmagunk akarunk lenni, muszáj ezt elsajátítani.

 Ha mégis kitartasz emellett és vállalod magad, két dolgot kapsz ajándékba: 1. hihetetlen jól fogod érezni magad; tudni fogod, milyen érzés egyáltalán nem törődni azzal, hogy mit szólnak mások, csak önmagad vagy és ez fantasztikusan felszabadító érzés, plusz ez sok-sok sikert és pozitív eredményt fog hozni az életedben 2. akik hülyének, őrültnek vagy indulatosnak gondoltak, nagyon hamar látni fogják, mi a valós helyzet és vagy nagyot nősz a szemükben, vagy jó nagy ívben el fognak kerülni (ez is jó, hiszen a nem őszinte emberek egyszerűen kikerülnek az életedből).

  Nehéz téma, mert társadalmunk egyszerűen nem ilyen. (Ne feledjük Krishnamurti szavait: "Nem mértéke az egészségnek, ha jól tudsz alkalmazkodni egy alapjaiban beteg társadalomhoz.") Még mindig. Változik ez is, lassan, egy pozitív irányba.  

 Ha te is szeretnél hozzájárulni ehhez a változáshoz, légy a változás te magad! :-)

Kapcsolódó bejegyzés: Homo Sincerus, azaz az Igazmondó Ember (csak erős idegzetűeknek :-))   Ha tetszett, nyomj egy lájkot és egy g+1-et!