2014. január 19., vasárnap

A hős útja, avagy te melyik csoportba tartozol?





Háromféle ember van: 

1. Akik 3 csoportra osztják az embereket
2. Akik nem osztják 3 csoportra az embereket...  
J. Krishnamurti




Na jó, fordítsuk komolyra a szót. :-)

Egy kis pszichoanalitika következik. 






"Nem mértéke az egészségnek, ha jól tudsz alkalmazkodni egy alapjaiban beteg társadalomhoz." ~Jiddu Krishnamurti 


Otto Rank pszichoanalitikus szerint három alapvető embertípus létezik.

Ha figyelmesen olvasod, egyből tudni fogod (bár lehet, hogy egy kis magadba mélyedést igényel a dolog...), melyik csoportba tartozol.

Fontos figyelmeztetés: Bármikor átmehetsz egyik csoportból a másikba! Halálkomoly, nem vicc! Csak egy döntés! Elképzelhető, hogy szükséged van némi támogatásra ehhez a döntéshez egy szakember személyében, de ebben az esetben is a dolog az marad, ami: egy határozott, bátor döntés!

1. A konformista. Ő egy átlagember, aki az anyával való szimbiózist a társadalommal létesített szimbiotikus kapcsolattal illetve teljes konformizmussal helyettesíti a későbbiekben. Ily módon megőrzi biztonságtudatát és "jó lelkiismeretét", hiszen maradéktalanul teljesíti a társadalom elvárásait. Ez valóban ad egyfajta viszonylagos biztonságot, ugyanakkor megakadályozza belső valónk kifejeződését. Ekkor emberünk mintegy a biztonságért cserébe odaadja, kiárusítja lényének magját, azaz a lelkét.

(Az utcán túlnyomórészt ilyenekkel találkozol.)

2. A "neurotikus" (pszichomókus körökben nagy divatban van ez a kifejezés mostanában). Ő az, aki keményen próbálkozik, hogy összehangolja társadalmi beilleszkedését és egyéni sajátságait. 


Dr S. R. Jackson
(Érdekes adalék: Stephen R. Jackson pszichiáter mondta: "Az évek során nem szűntem meg csodálni azokat a betegeket, akik azért kerültek terápiára, mert nem voltak hajlandók behódolni az „átlag" elvárásainak,
s volt annyi bátorságuk, hogy ki merjék nyilvánítani önnön egyéniségüket. Ők nem váltak konformistákká, nem hajoltak meg családjuk és/vagy a társadalom követelményei előtt. Egy sereg panasznak ez a rebellis magatartás állt a hátterében a lázadozó, sorból kilógó, rosszul tanuló tiniktől a tudathasadásos betegekig, akik inkább visszahúzódtak saját képzeletdús belső világukba, hogy megóvják magukat működőképtelen, zűrzavaros családjuktól és/vagy a társadalomtól. Nem győztem bámulni a hozzám fordulók karakánságát, akik miközben vissza akartak találni a társadalomba, nem kívánták föladni belső valójuk kifejezésének lehetőségét sem. Ők semmi szín alatt nem voltak hajlandók föláldozni a „Légy hű önmagadhoz" számukra mindennél előbbre való parancsát.)
Dr. Carl Jung

3. A művész. Ő az, aki teremtő módon oldja föl a beilleszkedés és önkifejezés konfliktusát. 

Ne feledjük ~Dr. C. G. Jung szavait: "Az önkiteljesítés a hős útja!" 



Ha nem tetszik a helyed és megérett benned a döntés, hogy beteljesíted azt a bizonyos mélyen belül meglévő "parancsot", de ez komoly kihívást jelent számodra és szükséged van személyes támogatásra, ne habozz, írj nekem bizalommal!



  Like/Tetszik, g+1, megosztás - ez segítség másoknak is, és támogatod az én munkámat is. Köszönöm!