2011. június 2., csütörtök

"Mit tegyek, ha nincs időm meditálni?"


 Vagy "Mit tegyek, ha mindig belealszom?"
Egyáltalán mi is az a meditáció? Fogok még róla írni fogalomhűen és kimerítőbben, de itt hosszabban most nem mennék bele, mert aki teljesen kezdő, sőt még a relaxáció sem igazán megy, annak elsőre túl bonyolultnak tűnhet. Meggyőződésem, hogy először relaxálni kell tudni; ha enélkül állsz neki meditálni, abból csak kudarcélmény lesz.

 Ha csak 5-10 perced van arra, hogy relaxálj, az is nagyon jó. A legjobb, ha ülve csinálod, de ha este csinálod az sem baj, ha fekve és végül belealszol (különösen, ha problémáid vannak az elalvással).  (Ha szükséged van hozzá zenére és nincs ötleted, jobboldalt a Zene címszó alatt vagy itt http://ahelyeskerdes.blogspot.com/2011/08/zene.html  találsz egy csomó ötletet)
 A lényeg a légzés és az izmok ellazítása. Először figyeld a légzésedet, igyekezz mélyen, de természetesen lélegezni. 1-2 perc légzésfigyelés után vedd végig tetőtől talpig az összes izmodat és lazítsd el. Lehet, hogy úgy fogod találni, hogy ez nem is olyan egyszerű, de egy kis gyakorlás után menni fog. Nem elég egyszer, legalább 3-4 alkalommal menj végig az összes izmodon egy relaxáció alatt. Valószínűleg azt fogod észrevenni, hogy már megint feszül itt, feszül ott... Talán a vállad, de lehet, hogy a derekad. Elképesztő, hogy mennyi feszültség tud szorulni egy emberbe, igaz? Sebaj, épp most teszünk ennek feloldásáért. 

 Ellazítás után térj vissza a lélegzet figyelésére. Ha az elméd pörgése újraindul (kezdőknél elkerülhetetlen), mondd neki: állj! Most csend! Vissza a lélegzet figyelésére. Figyeld, ahogy be- és kiáramlik a levegő.

 Ez a gyakorlat csodákat tud tenni az egészségeddel! Csináld meg gyakran, lehetőleg naponta többször.


 Ha végigcsináltad a leírás alapján, írd meg nekem, milyen tapasztalataid voltak. Minden tapasztalat előrevisz, különösen, ha megbeszéljük, mivel ez esetben személyre szabott tanácsot is tudok adni, amivel teljessé tudod tenni lazaságodat, könnyedségedet, összeszedettségedet  a hétköznapokban. Elérheted, hogy könnyen tudsz koncentrálni, problémamegoldó képességed csúcsán vagy. :-)