2013. augusztus 3., szombat

"A tudomány kétségtelenül bebizonyította." ???






Idézet következik.

  "Az emberi eszmélésnek és tapasztalatszerzésnek nincs olyan pillanata, amikor ezt kimondhatnánk: "A tudomány kétségtelenül bebizonyította."

A tudományágak az élet szerves egységét szeletekre bontják, de ezek a szeletek önmagukban soha nem állnák meg a helyüket. Hiú ostobaságokat leplezve kérkednek és kijelentik, hogy "a tudomány azóta kétségtelenül bebizonyította". Amióta ilyen vakbuzgó módon a tudomány ezt hirdeti, hogy kétségtelenül bebizonyított valamit, a fiatal ember az iskolában észre sem veszi, hogy őt nem tudásra, hanem hiszékenységre tanítják!

 Vegyük például a népmeséket. Emlékezzünk csak, mind így végződik: "aki nem hiszi, járjon utána!"

Tanórák után ezt nem hallod! Hajjaj, hiszen ha nekiállnál utánajárni, felháborító dolgokat találnál!

Annyira feszes a pedagógiai módszer által diktált útvonal, hogy nincs is idő meggyőződni arról, hogy egy-egy iszonyatos ostobaság vajon igaz vagy sem. Nincs idő az emésztésre, a végiggondolásra: vagy elhiszi, vagy nem.

Soha az emberiség ilyen mélyre nem zuhant volna, ha egy kicsit lazább tempót enged meg, az oktatási rendszert figyelembe véve az emésztésnek is biztosítanak egy kis időt. Gondoljunk bele, úgy növekedni 7 éves kortól kb huszonéves fiatal felnőttkorig, hogy nincs ideje végiggondolni, megemészteni, amit tanult, hanem vagy elhiszi, vagy nem. Ez egy olyan iszonyatos embertelen gépezet, hogy aki ezt nem érzékeli, az saját jobbik énjével kezeltesse magát!

 Felnőtt emberek csodálkoznak -különösen az öregek-, hogy az utódnemzedékek hogyan viselkednek. Hát elmennek a nénikéjükbe, ők tanították rá! Térjünk már észhez, aki erre neveli, nem is tudja, hogy mire neveli!"

 Szántai tanár úr nagyon a szívemből szólt és az indulatait is abszolúte megértem.

Fontos megjegyzés, amit lehet, hogy ezentúl minden bejegyzés végére odabiggyesztek:
Amiket írok/mondok, soha nem azzal az elvárással mondom, hogy mindent elfogadjatok tőlem vagy elhiggyetek nekem, vagy az általam említett és idézett mesterektől, szakemberektől (-nek:-)). Mindenki tévedhet, mindenki ember; senki sem hibátlan, senki sem tévedhetetlen és mindentudó.

 A célom mindig "csak" az elgondolkodtatás, a gondolatébresztés. Az, hogy segítsek mindenhova odatenni a kérdőjelet és hogy rávegyelek benneteket, hogy kilépjetek -legalább egy nagyon picit- a komfortzónátokból és ha kell, kicsit háborodjatok fel, kicsit hökkenjetek meg, ha az kell, de végezzétek el a szükséges munkát önmagatokon és végezzétek el a saját kutatómunkátokat is ahhoz, hogy megtaláljátok a válaszokat. Ha pedig a munkám által sikerül közelebb vinni benneteket a saját válaszaitok, megoldásaitok megtalálásához, akkor örülök! Akkor, ahogy mondani szokták ilyenkor, ma is volt értelme fölkelni. :-) 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot és egy g+1-et!