2014. április 21., hétfő

Pszichopata vs pszichózis / elmebaj



"Jó tudni" - rovat! :-)

A pszichopata


Hála a tudomány fejlődésének (amiről ugye tudjuk, hogy sokkal előrébb tart annál, mint amit nekünk bevallanak...) tudhatunk egyet s mást erről az emberről.




Na de ki is "ő"?


 További használatban lévő kifejezések: antiszociális illetve disszociális - az antiszociális kifejezés sajnos igen megtévesztő azon okból, hogy ezt gyakran használjuk azokra, akik kerülik a társasági életet; visszahúzódók, gátlásosak. E kettőt tehát ne tévesszük össze; érdemes mindig tisztázni, hogy mire is gondolunk pontosan!

Szintén ne tévesszük össze az elmebajjal vagy pszichózissal: ezek az elmegyógyászatban használt fogalmak, amiknek széles körű jelentésük van. A pszichózis szót öbbnyire olyan pszichiátriai betegségekre alkalmazzák, amikor a beteg elveszti kapcsolatát a valósággal, téveszméi és érzékcsalódásai vannak. De azt is jelzi, hogy a betegségnek inkább súlyos, mintsem enyhe vagy mérsékelt következményei vannak a betegre nézve.

Létezik még a szociopata kifejezés; vannak szakemberek, akik a pszichopata és a szociopata között különbséget tesznek, mások szerint ugyanaz. Az egyszerűség kedvéért most tartsunk ebben azokkal a doktornőkkel és -urakkal, akik szerint a két kifejezés ugyanazt jelenti. 
(A felhasznált forrásokat lent megtalálod.)


"Az elbűvölő"


Első ránézésre a pszichopatákat általában barátságosnak, elbűvölőnek, intelligensnek találják a környezetében lévők, hiszen mindig azt mondja és csinálja, amit elvárnak tőle. Ezek sok esetben magas pozíciót betöltő, a céljaikat mindig elérő emberek - sikeresnek nevezhetők! Ha viszont közelebbről megismerjük ezt az embert, akkor kiderül, hogy mindez csak látszat. A jólszituáltság maszkja mögött egy teljesen más embert találsz. 


Önző


 Az antiszociális ember végtelenül önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés. Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakik valójában.
A szociopata igen hatásosan rejti az épelméjűség álarca mögé komoly problémáit.


 Nem érez


Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez. Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, nem tud együtt érezni másokkal, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben. A viselkedése sokszor távolságtartó, hideg. Noha mindig tudja, mit kell mondani, a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem. 


Nem szorong 


A következő fő jellemzője ennek az embertípusnak, hogy nem szorong. Mivel csak önös érdekei vezérlik, nem riad vissza a hazudozástól, álnévhasználattól, csalástól, mások becsapásától sem. Viselkedése mégis sokszor feszült, felelőtlen, kiszámíthatatlan illetve a saját magára veszélyes tettektől sem riad vissza. Nem képes felismerni tettei, bűncselekményei következményeit és nem képes tanulni a hibáiból. 

Becslések szerint a népesség 1%-a, azaz minden 100. ember szenved antiszociális személyiségzavarban.




NEM "genetikai"!



 Szerencsére a tudomány fejlődésével azt tapasztaljuk, hogy napjaink tudományos megállapításai egyre többször kerülnek összhangba az ősi bölcsességgel. Azaz figyelembe vesszük a genetikai tényezőket is, de egyre inkább figyelembe vesszük a sokkal fontosabb környezeti hatásokat - ez azért is jó, mert a környezetünket képesek vagyunk alakítani illetve az azért való felelősség vállalásával sokat tehetünk az emberiség felemelkedéséért - no persze mindenért a géneket hibáztatni sokkal kényelmesebb; hát még kijelenteni: "ez megváltoztathatatlan, mert genetikai eredetű - nem tehetünk semmit". "Mellesleg" ez a kijelentés nemcsak hülyeség, hanem veszélyes is - több okból is! "Kérdezd" az alább említett forrásokat / tudósokat! (Ha a gének szerepét valóban meg akarod érteni - a régi közhelyek papagájként való ismételgetése helyett- akkor sokkal mélyebbre kell menned, és a téma körbejárása bizony némi idődbe, energiádba és fáradságodba fog kerülni!) 



 Az antiszociális személyiségzavarról a főáramú tudomány azt állítja: "jelen pillanatban nem gyógyítható; megoldást jelenthet a pszichoterápia a társadalomba való beilleszkedés segítésében, de az elért eredmények nem tartósak." 





Like, g+1, twit, megosztás, komment - köszönöm a támogatást! :-)