2014. április 14., hétfő

A festmény, a nagyító és az emberi kapcsolatok




Tisztánlátás





"Ha sikerül megértened..."
Akár ateista / materialista, akár vallásos vagy spirituális / ezoterikus beállítottságú ember vagy, megvannak a saját eszközeid arra, hogy
képet alkoss egy helyzetről vagy egy másik emberről. Nyilván a különböző embertípusoknál különbözőek a módszerek, viszont a következő tények, amiket alább megállapítok, kivétel nélkül mindenkire vonatkoznak. 
 Akár materialista vagy empirikus eszközökkel alkotsz képet / véleményt, akár vallásos vagy spirituális eszközökkel - esetleg tisztánlátó, tisztánérzékelő képességeid vannak; sőt: akár meg vagy győződve arról, hogy ezen módszereid helyesek és célravezetőek, akár nem vagy kevésbé, mindegyik esetben vonatkozik rád az, amit a továbbiakban olvasol!

 Remélem, ezzel sikerült felkeltenem az érdeklődést. :-)


Zűrök az emberi kapcsolatokban, hétszázezredik fejezet :-D



  Jelen bejegyzés témája tehát az emberi kapcsolatok. Ha visszajársz ide olvasgatni vagy nézed a videóimat, már láthatod, ez az egyik fő témám és legtöbbször ez a leggyakoribb terület, ami a hozzám segítségért fordulók életében problémás, zűrös.    

 Ezen belüli két fő terület: baráti és párkapcsolatok. (Ámbár amit alább olvashatsz, tulajdonképpen a kapcsolatok minden fajtájára alkalmazható: szülő-gyermek, egyéb rokoni, munkatársi és mindeféle-fajta emberi kapcsolódásra.)

 A hozzánk hasonlókkal, a hozzánk közel állókkal való kapcsolódás igen nagy mértékben meghatároz minket, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire érezzük azt, hogy a hozzánk közel álló személy megért, elfogad, méltányol, tisztel, becsül és helyesen lát minket vagy sem - igaz? Ha a szeretetteljes megítélés, az elfogadás, az odafigyelés, a megértés hiányzik, akkor teljesen érthető és természetes, hogy feszült, fáradt, zaklatott és minden vagy, csak harmonikus, boldog és kiegyensúlyozott nem!

 Ahogy mindig mondom: ha ilyen helyzet előáll, azt soha ne hagyjuk annyiban! Magától az ilyen helyzet csak igen kevés esetben oldódik meg!


TÉNY #1: Általánosságban elmondható: borzasztó rosszak, hibásak a kommunikációs mintáink. 

TÉNY #2: Ha a következő két dolog igaz rád: 1. itt élsz ezen a bolygón   2. nem dolgozol semmilyen módon (főleg nem tudatosan, következetesen és önmagadat képezve...) önmagadon, a kapcsolataidon és főként a kommunikációs mintáidon; akkor a TÉNY #1 mindenképp igaz rád.
Amikor nem látjuk a fától az erdőt<<<

TÉNY #3: Ha nagyon tudatosan, következetesen, önmagadat folyamatosan és kitartóan képezve -lehetőleg szakember segítségével- dolgozol azon, hogy hatékony kommunikációs szokásokat alakíts ki mind önmagaddal (a tudatalattiddal), mind a körülötted lévő emberekkel, akkor biztos lehetsz benne, hogy megértés, szeretet, béke, harmónia fogja uralni mind az önmagaddal, mind a másokkal való kapcsolataidat - sőt mindezeket az örömteli fejlődés fogja jellemezni! 


Először is meg kell értenünk a teljes helyzetet


Ahogy Bruce Lee mondta: "Ha sikerül teljes mértékben megértened a problémát, akkor félig már meg is oldottad!"

És most már talán látjátok is, hogy miért is hozakodtam elő az elején a tisztánlátás ügyével. :-)

Ha van egy zűrös ügyed, szinte biztos, hogy már van egy kialakult álláspontod. Ha ez az álláspont eléggé merev, akkor onnan aztán se előre, se hátra!

Ilyenkor szoktuk mi, terapeuták javasolni azt, hogy lépjünk egy kicsit hátra. Távolodjunk el a helyzettől egy pillanatra! Hogyan is megy ez az eltávolodás konkrétan? Ez egyénenként változó, ezt itt nem tudjuk kifejteni, csakis egyéni beszélgetések alkalmával. Annyi biztos, hogy el kell egy kicsit távolodni.

Képzeld el, hogy elmész egy képkiállításra. Van a kiállításon egy kép, ami mondjuk 5mx3m. Te odaállsz a kép elé és 10 cm távolságról nézed. Mit fogsz látni - na mit? :-O


Ha ragaszkodunk a hasonlatunkhoz, akkor azt kell mondanom, hogy a legtöbb ember -a kapcsolati zűre kellős közepén- még egy nagyítót is elővesz; sőt, vesz egy szövetdarabot a festményből és mikroszkóppal kezdi vizsgálni azt a darabot. Így megláthatja még a szövetdarab molekulaszerkezetét is. Sőt ha elektronmikroszkópot használ akkor már kvantumszinten érteni fogja azt a dolgot! Húha! :-)

Viszont még mindig halványlila fogalma sincs, hogy mit ábrázol a kép!!!

Ha ilyenkor valaki odamegy hozzá és azt mondja: "Hé, hapsikám, gyere csak hátrébb tíz lépéssel!" akkor aztán csodát fog látni. A teljes képet egy szempillantás alatt meglátja és ha hajlandó egy kicsit meditatíve nézelődni, talán még azt is megérzi, milyen gondolatok jártak a festő fejében, amikor vászonra varázsolta azt, amit megálmodott!

   
 Tessék? Hogy miért pont hapsikám? Nem, nemcsak férfiakra vonatkozik. ;-)


Az összes life coachinggal kapcsolatos bejegyzés itt<<<



 Ha egyetértesz: Like / Tetszik, g+1, megosztás, komment! Köszönöm! 


Ha a fentiek aktuálisak számodra és személyre szabott segítségre van szükséged, ld Kapcsolat menüpont vagy katt ide<<<