2012. január 4., szerda

Kedves kritizálóim!

 (Nem sokan vannak.
De azért akad.)


 Ha negatív véleményt akartok megfogalmazni, tehát van valami gondolat, ami negatív észrevételeket is tartalmaz a munkámmal kapcsolatban, az sok esetben nagyon jó is lehet. 
 Ha kritikáról beszélünk, nagyon fontos tisztázni, hogy mindenképpen egy bizonyos szint, színvonal fölötti megnyilvánulásról beszélünk. Eme szint alatt nem kritikáról, hanem ócsárolásról, szidalomról, kötekedésről és hasonlókról beszélhetünk csak.
 Van a színvonal alatti kategóriának egy másik része is, ami akár rosszindulatból fakad, akár nem, a fő probléma vele a tájékozatlanság; Vagyis pl elolvasta egyetlenegy blogbejegyzésemet félig és az alapján akar teljes képet alkotni arról, amit csinálok. Vagy beszélt velem két mondatot egyszer x hónapja és az alapján következtet rá, hogy mi a tevékenységem és hogyan csinálom. 


 (...mindig ott találod azokat, akik azt gondolják, jobban tudják nálad, mi a kötelességed...)


 A motivációk is különbözőek. A szint alattiakat leginkább az irigység vezérli, amint volt "szerencsém" tapasztalni egyszer-kétszer. A sárga irigység amiatt, hogy jól érzem magam a bőrömben, lendülettel teszem a dolgom, újabb és újabb eredményeimmel megdöbbentve kedves irigyiemet. Nem célom a meghökkentés vagy az irigység keltése, hjajjj olyan jól megvagyok, azaz meglennék ezek nélkül! Dehát sajnos ez vele jár.  


 Visszatérve tehát a hasznos és építő kritikára: amikor valaki segítségképpen megfogalmaz egy vagy több észrevételt a tevékenységemmel kapcsolatban, hogy mondjuk mit lehetne másképp csinálni, mi hiányzik, amivel ki lehetne egészíteni stb arra odafigyelek, az ilyet átgondolom és igyekszem tanulni belőle. Az ilyen gondolatsor  nekem is, ügyfeleimnek is javára válhat, sőt a megfogalmazójának is. Ő is tanul az egész szituációból, lehet, hogy nem is keveset. 


 Összegezve nyugodtan mondhatjuk, hogy a kritika megfogalmazása mindenkinek nagyon hasznos lehet.
Egy régebbi bejegyzésem a témában:


A kritika úgy jó...   


(nem, velem nem muszáj ilyen gyengédnek lenned, de mások felé, akik érzékenyebbek, próbálj meg az lenni. ;-))