2013. szeptember 9., hétfő

Definíciók / PontosításokA weboldalon itt: Katt ide


(Cikk formájában megjelent ITT. Az angol változat ITT.)


Tudatosságunk szintjének emelkedése elkerülhetetlen változásokkal jár. A fejlődést, az előrelépést választottuk és miután ezt eldöntöttük, nincs visszaút. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat töretlenül kibontakozhasson, a szótárunkat is szükséges átírni és az üres, tartalmatlan szavakat igazi tartalommal megtölteni. Íme néhány javaslat.1. Boldogság


A boldogság akkor áll fenn, akkor létezhet, amikor amit gondolsz, amit mondasz és amit teszel, harmóniában van egymással, ahogy Mahatma Gandhi mondta. Zseniális, frappáns gondolat, még ha kemény is; mindig aktuális, még ha komoly kihívást is jelent a ma emberének.

Én ezt egy kicsit kiegészíteném, ki szoktam egészíteni ily módon:
Akkor és csakis akkor lehetsz boldog, ha amit érzel (érzelmek + intuíció, azaz "zsigeri" megérzések), amit gondolsz, amit beszélsz és ahogyan cselekszel, e négy dolog harmóniában van egymással.

Ugye teljesen nyilvánvaló, hogy mi az oka annak, hogy ma az emberek túlnyomó többsége boldogtalan?
E négy dolog köszönőviszonyban sincs egymással; az egyénben totális zűrzavar uralkodik.

Ha te is így vagy ezzel, kedves olvasóm, ne hibáztasd magad. Így nőttél fel. A társadalom, a közeg, a meghatározó légkör ez. Soha nem tanították neked, hogy hogyan légy önmagad. Azt, hogy "légy önmagad!", azt még talán igen. Aztán rájöttél arra, hogy ez nem is olyan egyszerű. Az is lehet, hogy már az a meggyőződés is kialakult benned, hogy ez lehetetlen. Szíved mélyén mégis tudod, hogy igenis lehetséges...
2. Bátorság


Bátor vagy, ha
  • a másik ember szemébe nézve ki tudod mondani ezeket: "bocsáss meg" vagy "szeretlek"
  • szembenézel a benned zajló érzésekkel és addig nem nyugszol, míg ki nem deríted: pontosan mit érzel és miért (nem, ez nem feltétlenül egyértelmű!)
  • szembenézel azzal, hogy valójában mire vágysz és miért, mire van szükséged és miért
  • megteszed a megfelelő lépéseket, hogy a fentiek maradéktalanul teljesüljenek
  • fel tudod magadnak tenni a legegyszerűbb és a legalapvetőbb kérdéseket és őszintén meg is válaszolod magadnak, valamint őszintén megfigyeled, hogy az idők során hogyan változnak a válaszaid3. Önismeret


Sokszor idézem, és most megint:

"Nem mértéke az egészségnek, ha jól tudsz alkalmazkodni egy alapjaiban beteg társadalomhoz."

~Jiddu Krishnamurti~


Másik fordításban: Nincs értelme az egészség mértékéről beszélni egy alapjaiban beteg társadalomban.
Brilliáns gondolat. Talán elkeserítő? Nem gondolnám; persze ha itt megállunk, akkor igen. De ne álljunk meg ott, hogy ezt megállapítjuk (J.K. se állt meg...). Ez az első és legfontosabb lépés a megoldás felé, hogy ezt megállapítjuk; ezzel szembenézünk. Hiszen ha nem is vagyunk hajlandóak szembesülni a problémával, esélyünk sincs, hogy megoldjuk valaha is.

Önismeret.

A valódi önismeret nem is olyan egyszerű, mint sok ember hiszi.

Az önismeret valójában egy folyamat és valószínűleg soha nem lehet tökéletes; nem érhetünk a végére.

Nem beszélve arról, hogy nem ismerhetjük magunkat pusztán attól, hogy együtt élünk magunkkal x éve. Miért is?

Először is mert az eredeti ragyogó lényre, amik valójában vagyunk, mint magra valami hihetetlen masszív mesterséges személyiség épül. A kulturális környezet, a neveltetés, a társadalom, a traumák újabb és újabb rétegeket építenek, jobban mondva mi magunk építjük ezeket védekezésképpen magunkra, önmagunk elől is menekülve. Durván hangzik, de így van.

Másodszor, kire mondod, hogy ismered? Melyik személyiségre önmagadon belül? Mivel a társadalom, amiben felnőttél -nemcsak Krishnamurti, hanem sok más kutató, tudós, filozófus, terapeuta, pszichológus stb szerint- alapjaiban és szélsőségesen beteg, szinte nincs előttünk egészséges minta. A külső hatások ide-oda rángatják az embert és tulajdonképpen sok kis személyiséget épít fel önmagán belül. Ez is durván hangzik, de ez a valós helyzet.

Például teszel egy fogadalmat. Személyiséged egyik része megteszi az összes többi nevében. A fogadalomért az egésznek felelnie kell, még ha nem is ért egyet vele. És amint egy másik személyiségrész kerekedik felül, emberünk azonnal megszegi a fogadalmát.

Emlékezzünk csak, mindez nem a valódi lényünk. Tetszik vagy sem, annak megismeréséhez és megértéséhez kemény munkára, mélyre ásásra van szükség. De nagyon megéri.Like, g+1, twit meg ami tetszik; komment - ezzel is segítesz másoknak is, hogy bölcsen cselekedjenek! Köszönöm!