2012. március 9., péntek

Érdemes haragudnod?




A kérdés költői volt, válasz egyértelmű: nem. Sem magadra, sem másra. Könnyű mondani? Nem katasztrófa, ha megharagszol; nincs vége a világnak, ha dühös vagy. Azonban megkönnyítheti a dolgodat, ha jól informált vagy. A jól informáltság megkönnyíti a megbocsátást és ezáltal a megkönnyebbülést. Sőt, nemcsak hogy megkönnyíti, elkerülhetetlenné teszi. Ugyanis ha igazán, mélyen megérted önmagad és a másik embert, akkor már nincs ok a haragra.
 Ha már említettük a jól informáltságot, az első és legfontosabb információ (bármilyen ügyről is legyen szó):


 Ez törvény. Ha félelemből vagy indulatból cselekszik, akkor is igaz. Bizonyos állapotokban a tudat összeszűkül. Más állapotokban épp ellenkezőleg: kitágul. A fenti törvény mindenképp igaz.

  Mit kell még tudni a haragról, a dühről, a méregről, a keserű indulatokról? Egy dolgot mindenképpen: egy közös eredetük van, ez pedig a félelem. Nem az a baj, hogy félsz, hanem az, hogy ha nem nézel szembe vele. Ha megvan benned a szembesülésre való hajlandóság, eltökéltség és bátorság, akkor nyert ügyed van. Ezen indulatok nagyon hasznosak is lehetnek, hiszen jelzik: igencsak meggyűlt benned a félelem. 
 A félelemnek pedig ugye tudjuk, mi az ellentéte?

A szeretet.

Töltsd meg a szíved szeretettel, és eltűnik a félelem, vele együtt elpárolog minden keserű indulat. 

 Ha éppenséggefogalmad sincs, hogyan láss neki ennek, ne ess kétségbe, nyugodtan tedd fel nekem kérdéseidet.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot és egy g1-et!