2014. július 16., szerda

"Ha kivágta az utolsó fát..." Csak akkor...???





(A címben az indián próféciára utaltam, ugye tudjátok, melyikre?)



A méhek bajban vannak, tehát MI bajban vagyunk! Fiúk, lányok, ez tényleg nem vicc! 



 Sajnos ez már a sokadik olyan jelenség, ami komolyan a túlélésünket veszélyezteti. Ha a méhek eltűnnek, nemsokára mi magunk is eltűnünk! Jó tudni, hogy nemcsak a méhek, hanem más rovarok is fontosak számunkra. 


TI mit tehettek?

Nagyon is sokat; többet, mint gondolnátok! Kicsi dolgokat - és az a sok kicsi nagyon is sokra megy!

 Szóval legyünk most már igazán önzők, gondoljunk magunkra és tényleg tegyünk meg mindent azért, hogy jó legyen nekünk! Hú de önzőn hangzik, mi? Dehát értitek, a Földet magát nemigen kell védeni, megvédi az saját magát, HA KELL, AKKOR TŐLÜNK IS! Ahogy a jó öreg George Carlin mondta: "The planet is fine, people are fucked..." Bocsi... Komolyan, ha nem akarjuk, hogy Földünk úgy kezeljen minket, mint parazitákat, amiktől meg kell szabadulnia, akkor most már tegyünk valamit. Hozzunk létre egy szimbiózist a parazitaság helyett! Benne vagytok? 

Ha igen, akkor lássuk, mit tehettek.



Először is: likeoljátok / tetszikeljétek és kövessétek Antal Judit független aktivista oldalait facebookon -magyar itt<<<, angol itt<<<  (szégyenszemre az angol oldal messze látogatottabb, mint a magyar!!!) Én mindent megteszek ingyen s bérmentve, éjt nappallá téve azért, hogy a következő generációknak legyen esélye emberhez méltó életet élni ezen a Földön - kérlek segítsetek és támogassatok ebben! Köszönöm!



Másodszor pedig olvassátok figyelmesen a következőket és amit tudtok, tegyétek meg: 



Van néhány nagyszerű összeállítás angolul, magyarul sajnos nem találtam ilyen jókat - ha tudtok kapcsolódó cikkeket magyarul, legyetek már olyan jók hozzám és linkeljétek be, hogy annyival is kevesebbet kelljen fordítanom -hiszen ebben a témában nagyon sok a tanulnivalónk! Kösziiiiiiiiii :-)))))


Következzék tehát a cikk Phil Chandler tollából (+ saját videóm :-));

aki a 'The Barefoot Beekeeper' írója; fordítás tőlem (a praktikum miatt néhány részt kicsit megváltoztattam, az eredeti cikket itt megtalálod: klikk <<< Hibák is lehetségesek, siettem - nézzétek el nekem az ügy fontossága és sürgőssége miatt; pontosabban: ne nézzétek el, ha hibát találtok a fordításban szóljatok! Köszi! :-)). 

"A méhek bajban vannak, és ez jórészt MIATTUNK van! Élőhelyük tekintélyes részét leromboltuk; ételüket megmérgeztük (vegyszerek...) és ami a háziméheket illeti, erőszakkal kihasználtuk őket, míg messze nem fordítottunk elegendő figyelmet a szükségleteikre és a jólétükre!



(Sikerült elkapnom a méhecskét; lefigyelhettük, hogyan szívogatja a nektárt. Fenomenális :-))

Íme 10 dolog, amit TE megtehetsz a méhek érdekében:  

1. Állj le a rovarirtók használatával -különösen a "nem haszon"- kertészkedés esetében!  Van egy csomó módja a kártevők elleni védekezésnek, különösen ami  a biológiai védekezést illeti. A modern peszticidek rendkívül erősek; legtöbbjük tartós hatású és nagyon mérgező a méhek és más rovarok számára. Tehát a peszticidek / rovarirtók eltávolítása a legfőbb, legsürgősebb és legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk a méhek megmentése érdekében!

 2.  Kerüld el nagy ívben az általános rovarirtóval bevont magokat! Légy óvatos és körültekintő: a piacon kapható magok jó része clothianidinnal és hasonló általános rovarirtóval bevont -ezek gyakorlatilag az egész növényt mérgezővé teszik a méhek és más rovarok számára, amelyek esznek ezek nektárjából! Ezen, a kertedben nőtt növények magjai is mérgezők lehetnek! Úgyhogy ellenőrizd a magok csomagolását és ha nem egyértelmű a helyzet, faggasd ki az eladót és a gyártót!

  3. A kerti komposzt / föld csomagokon is ellenőrizd a címkéket a "rejtett gyilkosok" ügyében! A komposzt csomagok közül sok tartalmaz Imidaclopridot - ez egy halálos rovarirtó, a Bayer gyártja. Gyakran 'zsizsik elleni védelem' név mögé rejtik. Erősen mérgező a rovarokra és minden a földben lévő életre, beleértve a növény számára igen hasznos földférgeket. Erre a vegyszerre ugyanúgy érvényes, hogy a növény felszívja és a virágján keresztül mérgezi az azzal találkozó rovarokat.

  4. Hozz létre természetes élőhelyet! Ha van kerted, hagyj egy részt benne "vadon", gondozás nélkül - ez egy biztonságos menedék lesz a méhek, más rovarok és más apró állatok számára.  A túlságosan rendezett kert nem természetbarát!!!

  5. Ültess méhbarát virágokat!  Sok helyen hozzájuthatsz vadvirágmagokhoz, és ezeket elvetheted az üresen hagyott részeken a kertben; akár tarlón, műveletlen részeken. A gerillakertészek köztereken és szeméttelepeken is vetnek ilyeneket.

  6. Telepíts méhmenedéket! Ha van egy kis "felesleges" helyed, felajánlhatsz egy sarkot a kertedben egy helyi méhésznek egy vagy két méhmenedék elheylezése számára. Szükségük lesz arra, hogy ezt rendszeresen elérjék, hozzáférjenek - ezt tartsd észben az elrendezésnél. 

  7. Készíts házat a vadméheknek! Egy egyszerű dobozzal, amit a vadon élő méheknek felajánlasz, jó kezdet lehet a méhészkedésben; de ha nem akarsz komolyabban méhészkedéssel foglalkozni, csak szívesen fogadod a méheket a ház körül, akkor is megfelelő lehet számodra. (Ötletek a Friends of the bees weboldalon (http://www.biobees.com/) - nézzetek utána a neten; ha nem találtok magyar oldalt, segítsetek lefordítani - ezt még nem állt módomban lefordítani; vagy ha találtok magyar oldalt, linkeljétek be - köszi! Judit megjegyzése)

  8. Támogasd a helyi méhészeket! Tudjuk, hogy a lokális méz segít enyhíteni az allergiás tüneteket és sok betegségnél igen hatékony, ez egy ok a sok közül, hogy miért vásárolj helyi méhészektől mézet a szupermarket helyett - ezek a mézek, mint tudjuk, sok esetben több ezer kilométerről érkeznek! Természetesen ebben az esetben is fontos: találj olyan méhészt, aki nem használ vegyszert!  

   9. Tanulj a méhekről és add tovább az információt! A méhek bűbájos teremtmények, amelyek megértésére csak viszonylag kevés ember veszi a fáradságot! Olvass könyveket a méhészkedésről, és ki tudja, talán egyszer úgy döntesz, hogy magad is méhész leszel -

  10. Légy te is méhész! Méhésszé válni könnyebb, mint gondolnád - és nincs is szükséged azokra a drága felszerelésekre, amiket azokban a csilivili katalógusokban látsz! Minden, amire a sikeres méhészkedéshez szükséged van, elkészíthető bárki által, akinek van néhány egyszerű eszköze: ha fel tudsz rögzíteni egy polcot, akkor egy kaptárat is el tudsz készíteni! További segítség a következő weboldalakon: a már említett Friends of bees: http://www.biobees.com/; azonkívül  http://fotb.drogon.org/index.php és www.montybees.org.uk 


Like, g+1, megosztás - ezzel is segíted a józan ész, a felelősség és a józan gondolkodás terjedését és érvényre jutását! Köszönöm!