2012. április 10., kedd

A lélek sötét éjszakája...




  

Néha egészen mély fájdalommal vagyunk kénytelenek szembesülni életünk és harcaink során. Vannak ezzel így sokan, akik hozzám fordulnak segítségért és persze személy szerint velem is előfordult már.
 Leginkább arra az állapotra utalok most, amikor valami nagyon komoly harcot kell megvívnod, és egyszer csak azt tapasztalod, mindenki elhagy, cserbenhagy, elfordul tőled.
 Az is lehet, hogy "csak" egy, számodra nagyon fontos, szívednek drága személy hagy cserben, haragszik meg rád, fordít hátat neked. Nehéz kihívások közepette ez is épp elég nehéz, keserves és fájdalmas lehet. 


 Itt is, mint már annyiszor leírtam annyi témával kapcsolatban, a megértés segít.
Lehet, sőt majdnem biztos, előbb át kell élned azt a bizonyos "sötét éjszaka" állapotot, amit Loreena dala, a Dark night of the soul gyönyörűen kifejez (ha ezt meghallgattad, ajánlom a többi Loreena Mckennit dalt is, vannak vidámabbak és meditatívabbak is, segíthetnek az érzelmi gyógyulásban sokat :-)).  



 Sírd ki magad, add ki magadból a feszültséget és a fájdalmat.
De ne maradj meg ebben az állapotban. Hagyd, hogy átmenjen, átfolyjon rajtad; érezd át intenzíven, majd hagyd lecsillapodni a fájdalmat.
Most már könnyebb lesz végiggondolni, vajon mi késztette a szeretett személyt (személyeket) arra, hogy éppen most, amikor tudják, milyen nehéz neked, cserbenhagyjanak?
 Lehet, hogy nem is tudják, nem is érzik át, nincsenek is tudatában annak, hogy te min mész keresztül?
Bizony, sokszor sokkal kevésbé értenek, mint gondolod.
Vajon ők mit élnek át? Őbennük milyen érzések vannak? Mi minden zajlik bennük? Milyen problémáik lehetnek? Mi történhetett velük? 

 Lehet, hogy nemcsak ők nem értenek engem; én sem értem őket? Van köztünk egy rakás félreértés, így aztán nem is csoda, hogy ez a helyzet előállt? Ha belegondolunk, hogy mennyire nem tanulunk meg kommunikálni, az érzéseinket érthetően kifejezni, a lelki folyamatainkat feltárni, máris látszik: így elkerülhetetlen, hogy az emberi kapcsolatok tele legyenek félreértésekkel. 

 Van még egy rakás kérdés, amit ilyenkor érdemes megfogalmazni. Valószínűleg el fogsz csodálkozni, milyen eredményre jutsz végül és már nem is tudsz haragudni rájuk.

 Ha elakadsz és szükséged van arra, hogy kibeszéld a fájdalmat, és/vagy gondod van mások érzelmeinek/viselkedésének a megértésével, keress bizalommal.