2012. április 9., hétfő

Megvádoltak, hogy hazudsz, mellébeszélsz?

 
 Kellemetlen téma, de szót kell ejteni róla -ahogy egyre több ember jön el hozzám és osztja meg velem problémáit, egyre többször találkozom ezzel a problémával is. 
 Nem győzöm hangsúlyozni, a lélek bugyraiban sokkal több minden van, mint gondolnánk és mernénk gondolni. Biztatok is mindig mindenkit arra, hogy dolgozzon azon, hogy mélyebb és tisztább önismeretre jusson. Ez egy olyan iskola, amit soha nem járunk ki. Előbbre jutni lehet, elvégezni valószínűleg soha. 


 Mégis, ha te tudod azt, hogy őszinte vagy, mégis valaki hazugsággal vádol vagy olyat mond neked: "mellébeszélsz!" holott te igazat mondtál, az minden esetben a másik lelkének a tartalmát mutatja meg, nem a tiédet (minél nagyobb indulattal "esik neked" a másik, ez annál inkább igaz). Nyilván azon is el kell gondolkodni, hogy te hogyan vonzottál be, tettél lehetővé egy ilyen helyzetet, mivel járultál hozzá, hogy ez kialakuljon. 



 És most egy kicsit más ragozással ugyanerről: Mindenki magából indul ki. Hazugsággal vádolod a másikat, meggyanúsítod mindenfélével, ez függetlenül a másik ember viselkedésétől az mutatja nagyon pontosan, hogy neked van rejtegetnivalód. Minél nagyobb indulattal esel a másiknak, annál nagyobb a belülről jövő nyomás amiatt, hogy félsz. Félsz, hogy kiderül rólad valami; félsz, hogy szembe kell nézned magaddal, félsz, hogy vajon mit találsz ott belül, magadban... Bátorság. Ez a megoldás. Összeszeded minden erődet és bátorságodat, egyenesen szembenézel a helyzeteddel és azzal, ami benned van. Nagyon hamar meg fogod látni, hogy mindez nem is olyan félelmetes. Csak az első lépés megtétele ijesztő, azután már könnyen megy.


  "Csak" meg kell gyógyulnod, szeretned és tisztelned kell magadat, őszintének kell lenned magadhoz azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél, mire van szükséged és hogy mit érzel.



 Ne feledd:


Abból, amit Pál mond Péterről, sokkal inkább Pált ismerjük meg, mint Pétert.  ~Baruch Spinoza

 Ajánlott bejegyzések: