2012. december 1., szombat

Meditációs




A meditáció témája körül nagyon sok a félreértés.

Nem azért tanítalak benneteket meditálni, hogy elaltassalak vagy "lenyugtassalak" benneteket. Épp ellenkezőleg: a felébresztés a cél. Sajnos inkább az éberséghez társítjuk a stresszt és a nyugalomhoz az alvást, igaz? Tulajdonképpen pont fordítva van.

 A tudatosság szempontjából a valóban éber (!) állapot egy igen nyugodt, békés, tiszta tudatállapot. Ha éber vagy, éber állapotban éled az életed, akkor ez az állapot jellemző rád, ami sajnos ma még mindig kevesekről mondható el, bár -a tendenciákat figyelve- napról napra több és több emberre. Ha valóban éber vagy, az éjjeli álmod is nyugodtabb.  



 Minél stresszesebb, nyugtalanabb, idegesebb vagy, annál inkább alszol. Annál kevésbé veszed észre, mi zajlik valójában a testedben, az elmédben, a lelkedben illetve hogy mi zajlik körülötted! A tudatod beszűkül, az érzékelésed lecsökken és túlélő funkcióban rohanod végig a napjaidat. 
 A tudatosság szempontjából nézve alvó állapot legfőbb ismérve éppen ez: stressz, kétségbeesés, nyugtalanság, önértékelési zavarok, önbizalomhiány és a betegségek.  
 Ez utóbbin akarunk változtatni - ebben egyet tudunk érteni, kedves olvasóm? 

 Számomra egyértelmű, hogy nem akarod végigaludni az életedet, máskülönben nem lennél most itt és nem olvasnád a soraimat. 

 A felébredés persze nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon sokan alszanak körülötted és húznak lefelé; vissza az álomba. Viszont egyre többen vannak abban az állapotban, hogy -jelképesen szólva- már rájöttek, hogy álmodnak, és erőlködnek, hogy felébredjenek, csak egy kis külső segítségre van szükségük és fel is ébrednek. 

 Talán még egyértelműbbé válik a dolog, ha "felébredés" helyett ezt a kifejezést használjuk: öntudatra ébredés. Öntudatra ébredés. Észreveszed magad, tudatában vagy önmagadnak. Tudatában vagy annak, hogy ki vagy valójában, hol vagy és mit csinálsz. Tudatában vagy a felelősségednek és minden tetted és gondolatod következményének. Tudatában vagy más emberek hatásának a saját életedre és a környezetre. Elsőre sokkoló, de végsősoron felszabadít!