2011. május 30., hétfő

Megbocsátás, avagy megint egy kis hiánypótló fogalomtisztázás ;)

 

 Sajnos ahogy engem sem, több mint valószínű, hogy téged sem tanítottak meg ezekre a dolgokra gyerekkorodban, kedves olvasóm.


 Miért is kell beszélni a megbocsátásról egyáltalán? Ugye ha azt hallod: bocsáss meg ennek vagy amannak ezért vagy amazért, neked is felmegy a pumpa, feláll a szőr a hátadon meg minden van hirtelen, csak jó érzéseid nincsenek, ugye? 


 Nos mit is teszünk, amikor ragaszkodunk a  sérelmünkhöz? Egy érzelmi gócot őrizgetünk, szorítunk magunkhoz; egy görcsös, rossz érzést, ami szó szerint megbetegít, akár rákot is okozhat. Hogy milyen úton-módon, arról fogok még írni, a lényeg, hogy tudományos bizonyítékok tömkelege áll rendelkezésre, hogy beláthassuk: a betegségek zömét súlyos, sötét érzelmek okozzák; ezek között is talán a legmarkánsabb és leginkább konkrét említésre érdemes a félelem (az elkeseredett düh mögött is ezt találjuk gondos felülvizsgálat után). Nem elég, hogy annak idején (vagy folyamatosan) valaki valahogyan szemétkedett velem, megbántott, megkárosított stb, még én magam is büntetem, gyötröm, betegítem magam, ráadásul hosszú éveken át, míg bele nem pusztulok?? Ez aztán piszkosul jól hangzik, igaz? 


 Nem, nem hibáztatok senkit azért, ha nem tud megbocsátani, remélem érthető! Azzal ugyanott tartanánk, semmivel sem jutnánk  előbbre. 


 Egyáltalán mit jelent az, hogy megbocsátani? Mit NEM jelent?



Nem jelenti azt, hogy elnézem a tettet, amit ellenem elkövettek. Nem jelenti azt, hogy egyetértek; nem jelenti azt, hogy azt mondom: jól tette, amit tett. Nem jelenti azt, hogy meghunyászkodom és valamiféle ájtatos szentfazék magatartást veszek fel.  


 "Mindössze" annyit jelent, hogy elengedem azt a nyomasztó érzést, illetve magát a sérelmet. Tudom, ez még mindig olyan, hogy a legtöbben nem tudnak vele mit kezdeni. 


 A legfontosabb része a dolognak a mély megértés. Például a másik szempontjainak, indítékainak áttekintése és minél jobb megértése. Ez lehetséges akkor is, ha az illető már halott vagy valamiért nem tudunk kommunikálni vele. Sőt az esetek túlnyomó többségében nem is szükséges kommunikálni azzal, aki a kárt, sérelmet okozta. És most megint a személyre szabott beszélgetés szükségességénél tartunk.