2013. május 27., hétfő

A legnagyobb jószándék ellenére is torzul / régi pletykacikk pletykavideóval kiegészítve :-)

 "Nincs értelme az egészség mértékéről beszélni egy alapjaiban beteg társadalomban" - mondta Jiddu Krishnamurti, a nagy filozófus, aki az 1920-as évektől a nyugati világ nagy tanítója volt. Ő bezzeg -Schopenhauerrel, Kanttal és hasonlókkal ellentétben- sajnos nem volt középiskolai tananyag, szégyenletes módon, pedig igen alapvető és rendkívül nagy (és pozitív!) hatású a munkássága. Szavai a mai napig aktuálisak és meggondolandók.


 No a lényeg: tetszik vagy sem, társadalmunk alapjaiban beteg - ezen változtatni kell. Vannak pozitív folyamatok, de nagyon ránk fér a gyógyulás és a harmonizálás testi, lelki és szellemi szinteken egyaránt.

  

 No de miről is beszéltem a címben? Mi torzul???


 Az információról beszélek. A továbbadott információról. Vannak médiumok, akik állítólag tiszta információkat adnak át felsőbb forrásokból. Ezzel mindig óvatosan kell bánni. Nem állítom, hogy nem tudnak építő, gyógyító, felvilágosító és/vagy más módon pozitív hatású üzeneteket átadni, épp csak soha nem szabad ezeket "szentírásnak" venni.

 Ugyanez a helyzet akkor is, amikor egyáltalán nem médiumi, hanem nagyon is hétköznapi állapotban hétköznapi információkat adunk át; emberekről, eseményekről. Ugye érted, kedves olvasóm? Igen, a pletykáról beszélek. 

 A kommunikációs és sok más hasonló jellegű tanfolyamokon, tréningeken (amikre manapság nagy szükség van és igen hiánypótlóak!) mindig tanítják és hangsúlyozzák a tényt: az átadott információ a legnagyobb jószándék ellenére is torzul! Már az első átadás alkalmával is! Nemhogy a sokadikkal...! (Nem is beszélve arról, amikor távolról sem jó szándék áll az információ átadása mögött...)

 Ugye ismeritek a történetet: a falu elején Józsi bácsi megbotlik, látja azt a Mari néni, továbbadja az információt. A falu közepén Gizi néni, Gyuri bácsi meg a többiek már arról beszélnek, hogy Józsi bácsit elütötte egy autó, a falu végén pedig a közvélemény szerint Józsi bácsit már el is temették? 

 Ismeritek, ugye, a gyakorlatot is, amikor egy csoport ember körbe ül (vagy egymás mellé áll, mindegy): Az első elolvas egy üzenetet egy papírról. A másodiknak a fülébe súgja. Az továbbadja. 5-6 emberrel már eléggé izgalmas tud lenni. A végén összehasonlítják az utolsó ember által elmondottat a papíron leírtakkal. Nagyon mókás tud lenni!  
 Ez csak egy játékos szemléltető példa, de kiválóan megmutatja, mi történik: komoly torzulás. Ugyanis minden résztvevő átereszti az információt a saját megértő- és értelmező képesség szerinti, kulturális, neveltetésbeli, élettapasztalat szerinti stb szűrőjén és az eredeti a végletekig eltorzul. 


 A valós életben azonban mindez ez már egyáltalán nem vicces! 


 Ez a torzulás végbemegy sajnos sokszor jósok, úgynevezett tisztánlátók és ahogy említettem, médiumok esetében is. Az ő felelősségük természetesen jóval nagyobb, és meg is nézhetik magukat, amikor esetleg annyira torzítják az információt, hogy kárt is okoznak vele.

 Végbemegy átlagos, hétköznapi (vagy akár átlag feletti és nem hétköznapi :-)) embereknél, hétköznapi beszélgetések során is. Eredménye: mivel egy átlagos ember nem látja tisztán sem saját magát, sem másokat, jó nagy zűrzavar tud támadni a fejében és érzelemvilágában. Tönkremehetnek kapcsolatai, hosszú időre elveszítheti lelki békéjét, nem beszélve arról, hogy sok más igen komoly baj is történhet.  

Úgyhogy bánjunk óvatosan az információval. Az információ korában :-))

 A pletykáról még annyit érdemes megjegyezni, hogy aki gyakorolja, annak -ugye ezt mondanom sem kell- a saját életével vannak gondjai. Nem mondom, hogy elítélem, biztosan hoz némi megkönnyebbülést annak, aki egyszer-kétszer beleesik ebbe a hibába, hogy nekiáll kibeszélni másokat, amikor rossz érzelmi állapotban van, maga alatt van. Érdemes viszont hamar felülvizsgálni ezt a tettét, mielőtt folytatja és neadjisten kárt is okoz vele, mert az már komoly felelősség és az élet bizony, tetszik vagy sem, visszaadja az okozott kárt, aztán megnézhetjük magunkat... 

 Úgyhogy csak okosan! ;-)

 Ha a te életedben is keletkeztek már ilyen károk és kommunikációs problémáid megoldásában segítségre van szükséged, kérd a támogatásomat!És akkor következzék a  várva várt videó,  amiben megmutatom, hogyan kell pletykálni! :-D

(Ha nagyban szeretnéd nézni és esetleg nem tudnád itt az oldalon megnyitni, a közvetlen link itt---)


Olvasd el a kapcsolódó bejegyzéseket is:Ha egyetértesz illetve hasznosnak találod: Like / Tetszik; g+1, twit, komment, megosztás meg amit akarsz :-)